Vegall>Novinky>Přírodní medicína

Přírodní medicína

Vloženo: 11. 10. 2010 00:00:00

Pokud máte volnou chvíli a rádi by jste se dozvěděli něco nového ohledně našich aktivit a produktů, přečtěte si uvedený článek. V budoucnu budeme jejich počet rozšiřovat.

Menstruační potíže

Kdybychom se zeptali skupiny náhodně vybraných žen, kolik z nich má bolestivou menstruaci, nebo určitý stupeň potíží před menstruací, tzv. premenstruální syndrom (PMS), velké procento žen by odpovědělo kladně. U někoho jsou bolesti v zádech a v podbřišku pouze těsně před menstruací (jen několik málo hodin) a během prvního dne menstruačního krvácení mizí, ale někdo má potíže už i týden předem a přetrvávají téměř po celou dobu krvácení. Gynekologové často dostávají dotazy, proč tomu tak je. Příčin těchto potíží je mnoho, proto se omezím na ty nejčastější.

Zvláště u mladých žen, v období od začátku menstruace (v pubertě), po celé období dospívání (adolescence), kdy ještě vše nefunguje tak, jak má, a hormonální regulace se ustalují a dozrávají, může být bolestivá menstruace v důsledku této hormonální nerovnováhy. Zvláště často se vyskytují případy, kdy dochází ke zvýšené produkci hormonů s místním krátkodobým účinkem, zvaných prostaglandiny. Tyto hormony pak způsobují bolestivé stahy svalových vláken dělohy a menstruace se tak stává bolestivou záležitostí, vyskytují se hlavně bolesti křečovitého charakteru.

Příčinou bolestivé menstruace mohou být i jiné hormonální poruchy, ale ty většinou vyžadují podrobnější vyšetření u gynekologa. Někdy může být spolu s bolestivostí spojena i nepravidelná menstruace, která bývá nejčastěji způsobena opět hormonální poruchou - nedostatečnou funkcí žlutého tělíska, jinak řečeno - tvoří se málo hormonu zvaného progesteron, který je nutný k dozrávání děložní sliznice, a následně také "normálnímu" průběhu menstruace, během které se větší část sliznice odloučí a s menstruační krví odejde pryč z těla. Úprava tohoto stavu může přispět k vyřešení nepravidelné i bolestivé menstruace. Zároveň snížená tvorba progesteronu může být i příčinou neplodnosti nebo snížené plodnosti, a po normalizaci jeho tvorby se často dostaví dlouho očekávaný výsledek - početí dítěte.

Poměrně značnou část bolestí spojených s ženským pohlavním cyklem a problémů s otěhotněním tvoří chronické záněty rodidel. Mechanizmus jejich působení je složitý, zjednodušeně lze říci: díky zánětu má děložní sliznice zhoršenou kvalitu, během zánětu se navíc tvoří látky, které mohou zpomalovat pohyblivost vejcovodů a ovlivňují i kvalitu hlenu, a tento pak spíše brání pohybu spermií na jejich cestě k vajíčku. Některé z těchto látek dokonce mohou zpomalovat nebo úplně brzdit řádné dozrávání vajíčka. Navíc při zánětu se ve sliznici nachází hodně buněk zvaných makrofágy. Ty sem vycestují z krve a jejich úkolem je "požírat" cizorodé částice (viry, bakterie) a zlikvidovat je. Tyto buňky ale za cizorodé částice považují i spermie, proto je také likvidují. A tím se šance na početí nového života dále snižuje. Část látek, tvořených při zánětu, je opět prostaglandinové povahy, proto bývá menstruace bolestivá.

Zdá se vám, že je to začarovaný kruh, ze kterého není cesta ven?

Vím, že tento problém je často dlouhodobý a spousta z vás už vybrala mnoho krabiček antibiotik, léků proti bolesti a léků s protizánětlivým účinkem. Antibiotika a protizánětlivé léky ale nevyřeší problémy hormonální povahy a navíc nevyhubí jenom škodlivé bakterie, ale i bakterie tělu prospěšné, a tak se mohou problémy dále zhoršovat (neznamená to, že antibiotika nemají své místo v léčbě - někdy jsou opravdu nutná, a to i opakovaně). Pokud patříte mezi ženy, které mají bolestivou a nepravidelnou menstruaci, nebo vás trápí problémy s plodností, sníženou imunitou a chronickými záněty, nabízíme vám i jiné řešení.

Mnohým ženám tento stav příznivě ovlivnil preparát SARAPIS MENSIS. Tento doplněk stravy obsahuje (včelí mateří kašičku, květní pyl, fermentovaný pyl "pergu" a dále koenzym Q10, beta karoten, selen, lecitin, železo, vitamín C a vitamín E). Vitamin C, vitamin E a selen  přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem, což je děj doprovázející přirozené stárnutí organismu. Vitamin C a železo podporují normální energetický metabolismus a přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání. Vitamin C podporuje normální činnost nervové soustavy a normální psychickou činnost. Vitamin C přispívá k normální funkci kolagenu, důležitého pro správnou funkci krevních cév, kostí, chrupavek, zubů, dásní a kůže. K udržení dobrého stavu vlasů a nehtů také přispívá Selen, který přispívá i k normální činnosti štítné žlázy. Vitamin C, železo a selen dále přispívají ke správné funkci imunitního systému.

Preparát je zařazen jako doplněk stravy a je k dostání v každé lékárně.

Chcete-li další podrobnější informace, obraťte se na naši bezplatnou informační linku  800 100 140

Zavřít

Zde máte možnost přizpůsobit používání souborů cookie podle svých preferencí. Toto nastavení můžete kdykoliv změnit.

Tyto stránky používají pro svou optimalizaci soubory cookies. K některým z nich však potřebujeme mít Váš souhlas. Zobrazit podrobnosti

Povolit vybranéPovolit vše